Sırbistan’da yaklaşık 6.45 milyon seçmen, protestoların ve siyasi gelişmelerin ardından yarın erken genel seçim için sandık başına gidiyor. Yarışın ana adayları ve yurt dışı oy verme detayları…
Sırbistan’da yaklaşık 6.45 milyon kayıtlı seçmen, yarın yapılacak erken genel seçimde 250 sandalyeli Ulusal Meclisin yeni üyelerini belirlemek üzere sandık başına gidecek. Seçim, 2023’te Novi Sad’daki tren istasyonu çökmesi sonucu 16 kişinin hayatını kaybettiği kazanın ardından başlayan ve yaklaşık iki yıldır süren öğrenci protestolarının ardından ülkedeki ilk ulusal oylama olacak.
Protestolar, sorumluların yargılanması, şeffaflık ve erken seçim talepleriyle ülke çapında bir harekete dönüşmüştü. Bu gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı görevinden istifa eden Aleksandar Vucic’in eylül ayında parlamentonun feshine ilişkin kararı imzalamasıyla erken seçim süreci başladı. Seçim Komisyonu RIK’e kayıtlı 19 listeden biri geri çekilerek oy pusulasında 18 liste yer aldı. Bu listelerden dokuzu ulusal azınlık statüsünde yarışacak.
Oy pusulasının ilk sırasında Sırp İlerleme Partisi (SNS) öncülüğündeki “Aleksandar Vucic-Birleşmiş Sırbistan” listesi bulunuyor. İkinci sırada Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS) liderliğindeki “Ivica Dacic-İstikrar Faktörü”, üçüncü sırada ise öğrencilerin desteklediği “Öğrenci Listesi-Öğrenciler Kazanıyor” yer alıyor. Yarışacak diğer önemli listeler arasında “Avrupa Sırbistanı: Marinika Tepic, Zdravko Ponos” ve “Otantik Sağ-Dr. Milos Jovanovic-Yeni DSS-Monarşistler” de bulunuyor.
Kamuoyu araştırmaları, seçim yarışının Vucic’in başbakan adayı olduğu “Birleşmiş Sırbistan” ile “Öğrenci Listesi” arasında yakın bir mücadeleye sahne olacağını öngörüyor. Vucic, kampanya sürecinde seçim sonuçlarını kabul edeceğini ve rakiplerinin kazanması halinde onları kutlayacağını belirtti.
Oy verme işlemi yarın yerel saatle 07.00’de başlayıp 20.00’de sona erecek. Ülke genelinde ve yurt dışında toplam 8 bin 392 sandıkta oy kullanılacak. Yurt dışında oy kullanmak için 102 bin 147 seçmen kayıt yaptırdı. Sırbistan dışında en fazla sandık Bosna Hersek’te kuruldu. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) başta olmak üzere uluslararası gözlemciler seçim sürecini takip edecek.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap