SON DAKİKA
--:--:--

Prof. Dr. Oytun Erbaş’tan Hantavirüs Uyarısı: İnsandan İnsana Bulaşan Varyant Kapıda

Prof. Dr. Oytun Erbaş, TGRT Haber’de hantavirüsün insandan insana bulaşabilen Andes varyantı hakkında uyarılarda bulundu. Yakın temasla yayılabileceği belirtilen virüsün riskleri ve aşı çalışmaları hakkında bilgi verdi.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Prof. Dr. Oytun Erbaş’tan Hantavirüs Uyarısı: İnsandan İnsana Bulaşan Varyant Kapıda

Prof. Dr. Oytun Erbaş, TGRT Haber canlı yayınında hantavirüsün son durumu ve bulaşma yolları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erbaş, özellikle insandan insana bulaşabilen Andes varyantının yayılma potansiyeline dikkat çekti. Hantavirüsün normalde kemirgenlerden geçtiğini belirten Erbaş, bu yeni varyantın yakın temasla yayılabileceği uyarısını yaptı.

Hantavirüsün Bulaşma Yolları ve Tehlikeli Varyantlar

Hantavirüs genellikle fare, hamster ve sincap gibi kemirgenlerin dışkı ve idrarı yoluyla bulaşır. Bu virüsün solunmasıyla enfeksiyon gelişebilir. Amerika’da geçmişte yaşanan salgınlarda, fare dışkısının toz haline gelip solunmasıyla hastalığın yayıldığı belirtildi. Hantavirüs enfeksiyonu, ateş, bulantı, kusma ve sırt ağrısı gibi belirtilerle başlar. Hastalığın ilerleyen aşamalarında öksürük, nefes darlığı ve akciğer ödemi görülebilir. Enfekte olan hastaların yaklaşık yüzde 50’sinin entübe edilerek hayatını kaybettiği ifade edildi. Virüsün tedavisinde plazma tedavisinin başarı oranını artırdığı kaydedildi.

Erbaş, hantavirüsün insan insana bulaşmayan türlerinin aksine, Andes varyantının yakın temas yoluyla yayılabildiğini vurguladı. Bu varyantın öksürük, aksırık ve cinsel ilişki gibi yollarla bulaşabileceğini belirtti. Erbaş, bu varyantın gelecekte daha sık duyulacağını ve potansiyel bir salgın riski taşıdığını dile getirdi. Virüsün 2018’de bir seyahat gemisinde görüldüğü ve bulaşma yollarının araştırıldığı örneğini paylaştı.

Aşı Çalışmaları ve Risk Grupları

Hantavirüs için daha önce Amerika’da Meriland’daki askeri birliklerde püskürtmeli bir aşı denendiği bilgisi paylaşıldı. Bu aşının iğne kullanılmadan uygulandığı belirtildi. Erbaş, hantavirüsün, solunum yolu virüsleri, Lassa ateşi ve Ebola gibi diğer tehlikeli virüslerle birlikte Biyogüvenlik Seviyesi 4 (BSL 4) laboratuvarlarında incelendiğini aktardı.

Virüsün özellikle 70 yaş üstü bireyler, diyabet, KOAH ve akciğer hastalığı gibi ek hastalığı olanları daha şiddetli etkilediği belirtildi. Ayrıca, Tip-1 diyabet, çölyak, romatolojik hastalıklar ve haşimato gibi otoimmün rahatsızlıkları olan kişilerde HLA-B8 gen grubuna sahip olanlarda virüsün ölümcül etkisinin daha yüksek olabileceği ifade edildi.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Dondurma Tüketimi ve Boğaz Enfeksiyonu Riski Uzman Görüşleriyle Açıklanıyor
Dondurma Tüketimi ve Boğaz Enfeksiyonu Riski Uzman Görüşleriyle Açıklanıyor
Zeki İnsanların Beslenme Tercihleri Bilişsel Sağlık İçin Açıklığa Kavuştu
Zeki İnsanların Beslenme Tercihleri Bilişsel Sağlık İçin Açıklığa Kavuştu
Uzun Süreli Mangal Dumanı Kansere Yol Açabilir Uzmanlar Uyarıyor
Uzun Süreli Mangal Dumanı Kansere Yol Açabilir Uzmanlar Uyarıyor
Klima Kullanımında Sağlık Riskleri Uzmanlardan Uyarı Geldi
Klima Kullanımında Sağlık Riskleri Uzmanlardan Uyarı Geldi
Çocuklarda Obezite Tehlikesi Diyetisyen Buse Uzun Özdemir’den Uyarılar
Çocuklarda Obezite Tehlikesi Diyetisyen Buse Uzun Özdemir’den Uyarılar
Kanser Hastalarına Bitki Çayı Uyarısı Hekimlerden Geldi
Kanser Hastalarına Bitki Çayı Uyarısı Hekimlerden Geldi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.