Fransa’da 8 ameliyat geçiren ve mesane tümörü teşhisi konulan Orhan Polat, Türkiye’de robotik cerrahi ile yapılan yapay mesane ile sağlığına kavuştu.
Fransa’da yaşayan 49 yaşındaki Orhan Polat, yıllar önce geçirdiği iş kazası sonrası idrar yollarındaki sorunlar nedeniyle Avrupa’da sekiz ameliyat geçirmesine rağmen enfeksiyonlardan kurtulamadı. Mesane tümörü geliştiğinde Avrupa’da tedavi sürecinin geciktiğini belirten Polat’a, torbalı yaşam önerildi. Türkiye’de ise robotik cerrahi ile alınan mesanesinin yerine bağırsaktan yapay mesane oluşturuldu.
Prof. Dr. Abdulmuttalip Şimşek, uygun şartlarda genç hastalarda yapay mesanenin yaşam kalitesini önemli ölçüde artırdığını belirtti.
Fransa’da iş kazası sonucu idrar yolları hasar gören Orhan Polat, 2000 yılından bu yana çeşitli tedaviler gördü. Yaklaşık on yıl içinde Avrupa’da aynı sorun nedeniyle sekiz kez ameliyat oldu. Polat, bu ameliyatlara rağmen sürekli enfeksiyon yaşadığını ifade etti. 2017’den itibaren sık idrara çıkma şikayetleri artınca yaşam kalitesi düştü ve ardından mesane tümörü teşhisi konuldu.
Mesane tümörü nedeniyle Fransa’daki tedavi sürecinin uzadığını belirten Polat, Türkiye’de Bahçelievler Memorial Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Abdulmuttalip Şimşek’e başvurdu. Yapılan incelemelerde tümörün kas tabakasına yayıldığı tespit edildi.
Hastanın mesanesi robotik cerrahi ile tamamen alındı. Ardından ince bağırsaktan yapay mesane nakledildi. Orhan Polat, Avrupa’da gördüğü sekiz ameliyata rağmen enfeksiyonlardan kurtulamadığını dile getirdi. Prof. Dr. Şimşek’in gerçekleştirdiği ameliyat sonrası uzun süre enfeksiyon yaşamadığını ve rahatsızlık hissetmediğini söyledi.
Mesane tümörü tanısı sonrası ilk belirtilerin sık idrara çıkma ve idrarda kanama olduğunu belirten Polat, Fransa’da tedavi sürecinin uzaması nedeniyle ameliyatın geciktiğini ve hastalığın ilerlediğini düşündüğünü ifade etti. Kendisine Fransa’da torba dışında bir seçenek sunulmadığını, ancak Türkiye’deki tedavinin hayatını kolaylaştırdığını sözlerine ekledi.
Yaklaşık 8-9 saat süren robotik ameliyatla yapay mesane oluşturulan Polat, doğal ve yapay mesane arasında farklar olduğunu ancak normal hayatına devam edebilmesinin kendisi için değerli olduğunu belirtti. 2017’den itibaren başlayan sık idrara çıkma şikayetlerinin iş ve sosyal yaşamını olumsuz etkilediğini, ancak şu an kendini çok iyi hissettiğini söyledi.
Prof. Dr. Abdulmuttalip Şimşek, hastanın durumunu değerlendirerek, mesanenin tamamen alınması gerektiğini belirtti. Fransa’da torba dışında seçenek sunulmayan hastaya, robotik cerrahi ile mesanenin tamamını çıkarıp 45-50 santimetrelik bağırsak dokusundan yapay mesane oluşturduklarını açıkladı. İşlemin büyük bir kesi yapılmadan robotik cerrahiyle gerçekleştirildiğini ekledi.
Yapay mesanenin uygun hastalarda önemli avantajlar sağladığını vurgulayan Prof. Dr. Şimşek, özellikle genç hastalarda estetik ve sosyal yaşam zorluklarını ortadan kaldırdığını belirtti. Robotik cerrahinin daha az kanama, sinirlerin daha iyi korunması ve hastaların daha kısa sürede günlük yaşama dönmesini sağladığını söyledi. İdrar kesesi kanserinde erken tanının kritik önem taşıdığını da ekleyen Şimşek, ağrısız ve pıhtılı idrar kanamasının en önemli belirti olduğunu ve bu durumda üroloji uzmanına başvurulması gerektiğini hatırlattı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap