L’Espresso dergisinin kapağındaki Filistinli avukat Miad Ebu’l-Rub, fotoğrafın İsrail’in sistematik politikasını gözler önüne serdiğini belirtti.
Filistinli avukat ve Duvar ve Yerleşim Direniş Konseyi üyesi Miad Ebu’l-Rub, İtalyan L’Espresso dergisinin kapağında yer alan fotoğrafın, İsrail’in Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik sistematik saldırı politikasının bir yansıması olduğunu belirtti. Ebu’l-Rub, İsrail ordusunun koruması altında gerçekleşen bu saldırıların, Filistinlileri topraklarını terk etmeye zorlama amacı taşıdığını ifade etti.
Ebu’l-Rub, saha çalışmalarında benzer ihlallerle sürekli karşılaştıklarını vurguladı. Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin, İsrail ordusu himayesinde Batı Şeria genelinde vahşi saldırılar gerçekleştirdiğini aktardı. Bu saldırıların çoğu zaman ağır silahlarla yapıldığını ve Filistinlilerin sistematik olarak korkutulmaya çalışıldığını dile getirdi.
Ebu’l-Rub, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının başladığı Ekim 2023 sonrası dönemde sahadaki şiddetin belirgin şekilde arttığına dikkat çekti. İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in gaspçı İsraillilere silah dağıtmasının durumu daha da ağırlaştırdığını ifade etti. Bu tür uygulamaların Filistinlileri topraklarından uzaklaştırmayı ve yerleşimleri genişletmeyi hedeflediğini söyledi.
Filistin resmi verileri, Batı Şeria’da Ekim 2023’ten bu yana 1149’dan fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Yaklaşık 11 bin 750 kişinin yaralandığı ve 22 bin kişinin gözaltına alındığı belirtildi.
Sosyal medyada hedef gösterildiğini belirten Ebu’l-Rub, özellikle gaspçı İsrailliler tarafından tehdit içerikli paylaşımlara maruz kaldığını açıkladı. Kendisi için korkmadığını ancak dört çocuğu nedeniyle büyük endişe duyduğunu dile getirdi. Çocuklarının, gaspçı İsraillilerin tekrarlanan saldırıları yüzünden yalnız uyumaya korktuğunu aktardı.
Ramazan Bayramı sonrası El-Halil yakınlarında çocuklarıyla birlikteyken 12 gaspçı İsraillinin araçlarına saldırdığını anlattı. Bu olayın ardından çocuklarının geceleri uyumakta büyük zorluk çektiğini belirtti. Ayrıca hamileliği sırasında da gaz bombaları, tehditler ve fiziksel saldırılara maruz kaldığını kaydetti.
L’Espresso kapağındaki fotoğrafın kendisi için sembolik bir anlam taşıdığını ve yaşadıkları acıyı görünür kıldığını ifade etti. Filistinlilerin toprakla bağının güçlü olduğunu ve zeytin ağaçlarının bu kimliğin bir parçası olduğunu vurguladı. Gaspçı İsraillilerin zeytin ağaçlarını sökerek yerine yeni dikimler yaptığını, ancak zeytin ağacının ömrünün onların ömründen uzun olduğunu söyledi.
L’Espresso dergisinin Batı Şeria’nın El-Halil kenti yakınlarında zeytin hasadı sırasında çekilen ve Miad Ebu’l-Rub’un da yer aldığı fotoğrafı kapağına taşıması, uluslararası kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Derginin “İstismar” başlığıyla yayımladığı bu kapağa İsrail tarafı tepki gösterdi ve görselin “gerçeği yansıtmadığı” iddiasında bulundu. Ancak dergi, olay anına ait video görüntülerini yayımlayarak fotoğrafın sahadaki gerçekliği yansıttığını doğruladı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap