SON DAKİKA
--:--:--

Yapay Zeka Teşhis Yeteneğinde Doktorları Geride Bıraktı

Science dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, yapay zeka modellerinin yüzlerce doktoru teşhis koyma becerisinde geride bıraktığını ortaya koydu.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Yapay Zeka Teşhis Yeteneğinde Doktorları Geride Bıraktı

Science dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, yapay zeka modellerinin yüzlerce doktoru teşhis koyma becerisinde geride bıraktığını ortaya koydu. Boston’daki bir hastanede 76 hasta üzerinde yapılan deneyde, yapay zeka ve doktorlara hastaların standart elektronik sağlık kayıtları sunuldu. Bu kayıtlar, yaşamsal bulgular ve hemşire notlarından oluşuyordu.

Araştırma sonuçlarına göre, yapay zeka vakaların yüzde 67’sinde doğru teşhise çok yakın sonuçlar elde etti. Doktorların başarı oranı ise yüzde 50 ile 55 arasında kaldı. Özellikle kısıtlı bilgiyle hızlı karar verilmesi gereken acil servis triyaj durumlarında yapay zekanın muhakeme yeteneği, insan uzmanlarını geride bıraktı.

Yapay Zeka Klinik Akıl Yürütme Yeteneğini Kanıtladı

Çalışmanın bir diğer çarpıcı bulgusu, uzun vadeli tedavi planlamasında kendini gösterdi. Antibiyotik rejimleri hazırlama ve kritik tedavi süreçlerini planlama konularında test edilen yapay zeka, beş farklı vaka üzerinde yüzde 89 başarı puanı topladı. Aynı testte, arama motoru gibi geleneksel kaynakları kullanan doktorlar ise yüzde 34 puanda kaldı.

Bağımsız uzmanlar, bu sonuçların yapay zekanın sadece sınav sorularını çözen bir yazılım olmaktan çıktığını belirtti. Uzmanlar, yapay zekanın klinik akıl yürütme konusunda devasa bir adım attığının kanıtı olduğunu vurguladı. Özellikle doktorların gözden kaçırabileceği nadir hastalık geçmişlerini fark ederek hayat kurtarıcı müdahalelerde bulunması, araştırmanın en dikkat çekici kısımlarını oluşturdu.

Yapay Zeka ve Tıbbın Geleceği

Uzmanlar, elde edilen bu sonuçların doktorların mesleğini elinden alacağı anlamına gelmediğini ifade etti. Mevcut yapay zeka modelleri henüz hastanın fiziksel görünümünü, stres seviyesini veya görsel belirtilerini doğrudan analiz edemiyor. Bu sistemler, yalnızca metin tabanlı veriler üzerinden bir “ikinci görüş” sunabiliyor.

Araştırmanın yazarları, önümüzdeki on yıl içinde tıbbın, doktor, hasta ve yapay zeka sisteminden oluşan üçlü bir bakım modeline dönüşeceğini öngörüyor. Yapay zekanın hataları karşısında kimin sorumlu tutulacağı gibi yasal çerçeve eksiklikleri devam etse de, teknoloji tıp pratiğini yeniden şekillendirecek derin bir değişimi başlattı.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Yapay Zeka Teşhis Yeteneğinde Doktorları Geride Bıraktı
Yapay Zeka Teşhis Yeteneğinde Doktorları Geride Bıraktı
Q Bank Yöneticileri Tefecilik Operasyonunda Gözaltına Alındı
Q Bank Yöneticileri Tefecilik Operasyonunda Gözaltına Alındı
Türkiye ve İspanya HÜRJET Ortak Üretim Anlaşmasını Duyurdu
Türkiye ve İspanya HÜRJET Ortak Üretim Anlaşmasını Duyurdu
Türkiye Kültür Yolu Festivali Şanlıurfa’da Başladı
Türkiye Kültür Yolu Festivali Şanlıurfa’da Başladı
Hakkari’de 8 Yaşındaki Osman Taş’ı Arama Çalışmaları Sürüyor 400 Kişi Seferber Oldu
Hakkari’de 8 Yaşındaki Osman Taş’ı Arama Çalışmaları Sürüyor 400 Kişi Seferber Oldu
Derbi Maç Biletlerinde Karaborsa Operasyonu 5 Şüpheli Tutuklandı
Derbi Maç Biletlerinde Karaborsa Operasyonu 5 Şüpheli Tutuklandı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.