Rusya Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu’daki krizin ABD ve İsrail’in eylemleriyle tırmandığını belirterek, durumun kontrolden çıkma tehdidi altında olduğunu duyurdu. Nükleer felaket riski ve lojistik güzergahların engellenmesi eleştirildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Orta Doğu’daki mevcut duruma ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bölgedeki krizin genişleyerek kötüleştiğini ve tamamen kontrolden çıkma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Bakanlık, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik saldırganlığının uluslararası krizi tırmandırdığını vurguladı.
Açıklamada, İran’daki Buşehr Nükleer Enerji Santrali’ne yönelik saldırıların endişe verici olduğu ifade edildi. Bu saldırıların, Basra Körfezi ve Avrasya bölgesi üzerinde Çernobil’den daha yıkıcı bir radyolojik felaket riskini beraberinde getirdiği değerlendirmesi yapıldı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD ve İsrail’in eylemlerinin küresel enerji ve gıda güvenliğini olumsuz etkilediğini kaydetti. Açıklamada, kritik lojistik güzergahların engellendiği ve küresel pazarların bozulduğu belirtildi.
Washington ve Tel Aviv’in sorumsuz eylemleriyle tırmanan durumun hızla kötüleştiği vurgulanan açıklamada, çatışmaların derhal sona erdirilmesi çağrısı yinelendi. Bakanlık, bölgeyi kaosa sürükleyebilecek eylemlerden kaçınılması gerektiğini belirtti.
Türkiye, Çin ve Pakistan gibi ülkelerin gerginliği azaltma yönündeki girişimlerinin memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Meselenin siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi ihtimalinin bulunduğu kaydedildi. Tarafların tehdit dilinden ve hakaretlerden vazgeçmesi gerektiği vurgulandı.
Uluslararası toplumun Orta Doğu’da savaşın yayılmasını engellemesi gerektiği belirtilen açıklamada, Rusya’nın uluslararası ortaklarla bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu bildirildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap