İran’dan Hürmüz Boğazı’ndaki mayın temizliğiyle ilgili net bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, konunun İran’ın sorumluluğunda olduğunu vurguladı.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Hürmüz Boğazı’ndaki mayın temizleme konusunun İran’ın sorumluluğunda olduğunu belirtti. Hatibzade, başkent Tahran’da düzenlediği haftalık basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Hürmüz Boğazı’na döşenen mayınların temizlenmesi için ortaklarıyla işbirliği yapacaklarına dair açıklamalarına yanıt veren Hatibzade, “Hürmüz Boğazı’ndaki mayın temizleme konusu İran’ın sorumluluğundadır. Bu konuya başkalarının müdahale etmesine gerek yok.” dedi. Her meselede görüş ifade etmenin sorumluluk anlamına gelmediğini sözlerine ekledi.
Mevcut durumda ABD ile bir görüşme programlarının olmadığını hatırlatan Hatibzade, İran’ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması maddesinin uygulanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini ve sonuca ulaşmasını ümit ettiklerini söyledi.
Hatibzade, ABD ile müzakere sürecine başlanması için mutabakat zaptındaki maddelerin uygulanması ve bu uygulamaların sürekli hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yükümlülükleri karşı taraf yerine getirdiği sürece kendilerinin de yerine getireceğini belirtti.
Uzman ekibin yarın Doha’da Katar tarafı ile dondurulmuş varlıklarla ilgili görüşme yapacağını sözlerine ekledi.
ABD’nin İran’a yönelik son saldırıları hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hatibzade, “Hiçbir girişimi karşılıksız bırakmadık. Silahlı kuvvetlerimiz her türlü saldırıya karşılık verecek güçtedir.” açıklamasını yaptı.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap