AB, İsrail ve Lübnan’a ateşkes anlaşmasına uymaları çağrısı yaptı. Hizbullah’tan geri çekilme talep edilirken, barış gücü askerinin ölümüne tepki gösterildi.
Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, AB adına yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ve Lübnan arasındaki doğrudan müzakereleri memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Kallas, tüm tarafları ateşkes anlaşması şartlarına uymaya çağırırken, Hizbullah’ın anlaşmaya ek şartlar getirme çabalarını reddettiklerini belirtti.
Açıklamada, tüm askeri faaliyetlerin acilen durdurulması gerektiği vurgulandı. Hizbullah’ın Litani Nehri’nin güneyine çekilmesi, İsrail’in de Lübnan topraklarından ayrılması talep edildi.
Avrupa Birliği, Lübnan hükümetine desteğini sürdüreceğini ve iki ülke arasında varılacak bir anlaşmanın uygulanmasına katkı sağlamaya hazır olduğunu kaydetti. Bu ülkelerin halklarının çatışma tehdidi olmadan barış ve güvenlik içinde yaşama hakkına sahip olduğu ifade edildi.
Devam eden gerilim ve hava saldırılarının Lübnan halkına ağır insani ve sosyoekonomik yük getirdiği vurgulandı. Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’ne (UNIFIL) verilen desteğin yinelendiği açıklamada, 4 Haziran’daki saldırıda bir UNIFIL askerinin hayatını kaybetmesi kınandı.
Barış gücü personelinin öldürülmesinin uluslararası hukukun ihlali olduğu ve sorumluların hesap vermesi gerektiği belirtildi.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap